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This webinar, presented by Nancy J. Brighton (Cultural Resources 

Sub-CoP Lead and Deputy Federal Preservation Officer), provided 

an overview of Planning Bulletin 2018-01, with a focus on the 

timing of cultural resources compliance activities. The 

presentation walked through each of the bulletin’s decision points 

and product milestones, and discussed what cultural resources 

efforts should be done at each point. 

 

For additional information on the National Historic Preservation Act (NHPA) Section 106 process, please 

visit the Advisory Council on Historic Preservation (ACHP) website, https://www.achp.gov/. The Council’s 

webpage has a good overview of the steps – including decisions and documentation – federal agencies 

undertake under Section 106: https://www.achp.gov/protecting-historic-properties/section-106-

process/introduction-section-106.  

 

This summary of the Question / Answer session of the webinar is not a transcription; questions and 

responses have been edited and reordered for clarity.  

 

Data and Information Collection under Section 106 

 

What is the appropriate role of conducting surveys/inventory within this process? If there is no existing, 

adequate survey covering the Area of Potential Effect (APE), it’s not possible to make an effects 

determination without inventory data.  

This is why it is important to bring your cultural resources project delivery team (PDT) member to the 

table from Day One. Each project is different, but generally speaking the development of the project 

management plan (PMP) should allow each PDT member to discuss the information they feel is needed to 

get to the final report. If no data is initially available in the APE or study area, the team should discuss 

whether it makes sense for it to be collected during the feasibility phase, and if so what the specific 

justification is for a survey.  

 

It’s true that if the team waits until the tentatively selected plan (TSP) milestone to begin collecting data, 

then the information isn’t being used as it’s supposed to be to help guide the review and selection of 

alternatives. Therefore, it’s up to the cultural resources PDT member to make the justification as to why 

the TSP shouldn’t be selected without the information in question (i.e., what role the information would 

play and why it’s needed). If funding isn’t available for the survey or inventory, then the team should 

document it in the risk register and decision log, characterized with the appropriate risk level. If the risk 

level is high or medium, a risk mitigation strategy should also be defined.   

 

 

https://www.achp.gov/
https://www.achp.gov/protecting-historic-properties/section-106-process/introduction-section-106
https://www.achp.gov/protecting-historic-properties/section-106-process/introduction-section-106
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How should we respond if a State Historic Preservation Office (SHPO) "requires" the Corps to conduct a 

survey (at cost to the Corps) of structures within the APE that are not historic (e.g., trailers/mobile homes)? 

This situation would be handled on a case-by-case basis. If the cultural resources PDT member 

determines this information really is not needed to go to the final report, you could write up an 

agreement document that says if it turns out the structures in question will be affected in the design, 

they will be studies/surveyed at a later point. Another option would be to conduct an abbreviated survey 

(as part of the agreement) if it’s been determined that the structures will be within the project alignment. 

Finally, you may be able to determine that the structures are not historic by measuring against the 

National Register of Historic Places criteria (as required) without a larger, more formal survey, based on a 

reasoned argument about the significance of the structures.  

 

Section 106 Guidance and Review Processes 

 

If a feasibility study triggers an independent external peer review (IEPR) and there are considerable cultural 

resource considerations in the study, how important is it to have a cultural resources expert on the external 

panel? 

It’s important to consider the potential engagement of a cultural resources expert on the IEPR panel 

based on the specific IEPR charge and the project. The cultural resources sub-CoP is currently trying to 

better understand the situations in which IEPR with a cultural resources expert is needed, and when ATR 

alone is sufficient. The goal is to develop guidance in the near future outlining roles and responsibilities 

for cultural resources experts on IEPR panels and ATR teams.  

 

How many reviewers are ATR certified for cultural resources? Is there a plan to expand on that critical 

expert reviewer pool? 

There was a lull in ATR certification when the Cultural Resources sub-CoP lead/Deputy Federal 

Preservation Officer position was open. However, a call for certification applications was just put out. 

There are already quite a few certified cultural resources ATR reviewers with various technical and 

regional specialties in the Sub-CoP database. It is anticipated that the call for ATR certification will be put 

out either annually or every two years. 

 

When will Table 1 in Planning Bulletin 2018-01, Feasibility Study Milestones be revised? It is still unclear 

how effects determinations will be made prior to having a TSP. 

The content of Table 1 in Planning Bulletin 2018-01 will be clarified in the revisions to Appendix H of the 

Planning Guidance Notebook, which is slated to be completed this summer.  

 

National Historic Preservation Act, Section 106 Documentation  

 

By “executed agreement” do you mean signed agreement?  

Yes – “executed” means signed, according to the Advisory Council on Historic Preservation (ACHP). When 

an agreement that has been executed is carried out, it is referred to as “implemented.” 

 

https://www.nps.gov/nr/publications/bulletins/nrb15/nrb15_2.htm
https://planning.erdc.dren.mil/toolbox/library/PB/PB2018_01.pdf
https://planning.erdc.dren.mil/toolbox/current.cfm?ThisPage=PlanGuideNotebook&Side=No
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What is the correct date citation for a Memorandum of Agreement (MOA) or Programmatic Agreement 

(PA) to use in the Finding of No Significant Impact (FONSI)/Record of Decision (ROD) template  when USACE 

and the SHPO (and the ACHP, if participating) have signed it? What is the correct date citation when there 

are invited signatories? 

Section 106 consultation is complete when the last agreed upon party signs the either the MOA or PA, if 

executed, or when there is concurrence on the Corps determination of no historic properties affected or 

no historic properties present. If an agreement (MOA or PA) is being prepared and if it has been decided 

that only USACE and the SHPO are signing, then USACE generally signs the document first as a show of 

commitment, and the date on the document will be the date the SHPO signed it. If ACHP is participating 

and signs the document last, then the date on which they signed it is the correct date. If 20 individuals 

and/or groups have been invited to be signatories, then the date on the document should be the date on 

which the last signatory signed the document. Note: new ROD and FONSI templates are available on the 

National Environmental Policy Act (NEPA) page of the Planning Community Toolbox under the USACE 

NEPA Decision Document Guidance section.  

 

Is there a legal distinction between “signatory” and “invited signatory”?  

No – there is no legal distinction. The minimum signatories on any agreement document are USACE and 

the SHPO. Anyone else invited to sign the document is also a signatory and has the same ability as USACE 

and the SHPO to execute, amend, or terminate the agreement document. Invited signatories are those 

entities other than USACE and the SHPO that will have a role or assume responsibility in the 

implementation of an agreement (landowners, Tribes if on tribal lands or those that attach religious 

significance to historic properties off Tribal lands, etc.) and are asked by USACE to be a signatory to the 

document. 

 

Are there instances in which doing only a PA would be appropriate? 

Yes – there are cases when writing a PA is appropriate instead of writing an MOA. For planning studies, 

PAs should be used: when the team doesn’t have all of the information necessary to make a definitive 

adverse effect statement; or when the complexities of a project are such that the team cannot identify all 

of the historic properties that might be affected. An MOA should be written when the team has been able 

to fully identify all historic properties and has enough information to make a definitive adverse effect 

statement. There are other types of PAs, such as program alternatives for Section 106 or to manage the 

coordination and consultation of routine or recurring activities (such as those done for the maintenance 

of historic properties on an installation), but they are not typically done for planning studies. 

 

It sounds like preliminary effects determinations should be considered prior to the TSP milestone, not 

during the consultation of effects determination of the TSP with the SHPO/Tribal Historic Preservation 

Office (THPO). Should the consultation of effects determination be made later? 

There should be consideration of the preliminary effects of the alternatives on historic properties, etc. as 

part of the alternatives analysis for the NEPA document, but also because the rough order of magnitude 

mitigation costs based on the consideration of preliminary effects should be included in the economic 

analysis of construction costs. This discussion could be part of consultation as well discussed when other 

https://planning.erdc.dren.mil/toolbox/processes.cfm?Id=231&Option=National%20Environmental%20Policy%20Act%20(NEPA)
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alternatives are analyzed. This would also be useful for the comparison of the alternatives usually 

included in the NEPA document. 

 

We tend to focus on the TSP for consultation of effects because those with whom we are working usually 

want to know what the Corps is going to recommend before they comment. However, to provide the 

SHPO, Tribes, and others the greatest ability to comment and potentially influence the Corps’ selection of 

alternatives where their comments could play a role in the determination of the TSP, consultation on the 

alternatives and preliminary effects – before the selection of the TSP – should be the goal. This would be 

particularly desirable in cases where alternatives involve Tribal or public lands or are very large, complex 

alternatives with likely significant effects. 

 

Miscellaneous 

 

Can you provide more information on how to deal with the differences among definitions of “resources” 

within NEPA and the requirement of a consideration of effects vs. determination of effects? 

It was the intent of this webinar to discuss Section 106 timing and the planning process milestones, 

exclusively. To relate the Section 106 process to the NEPA process, I would recommend NEPA and NHPA: 

A Handbook for Integrating NEPA and Section 106. NEPA references the consideration of effects to 

cultural resources where cultural resources include more than just historic properties. Historic properties 

refer to those resources that are listed on or eligible for the National Register of Historic Places; the 

artifacts, records, and material remains related to historic properties; and properties of traditional 

religious and cultural importance to a Tribe or Native Hawaiian organization. Cultural resources also 

include sacred sites and other properties that might be important to a community – such as a memorial 

to an event – that are not eligible for or listed on the National Register.   

 

Consideration of effects under NEPA, then, would include the determination of effects to historic 

properties as well as effects to identified cultural resources that are not historic properties. There are 

likely not too many instances where there are features, structures, etc. that would be considered cultural 

resources that are not also historic properties. I have encountered a memorial to an airline disaster and 

local municipal landmarks that were not historic properties, but needed to be called out in the NEPA 

document due to their proximity to alternatives and the TSP. If there were adverse effects to cultural 

resources, any mitigation – such as moving the memorial – should be captured directly in the FONSI or 

ROD.   

 

We tend to default to a discussion of the Section 106 process exclusively when providing input to the 

NEPA document, but we should also be notifying the PDT when there are cultural resources that may be 

affected. 

 

https://www.energy.gov/sites/prod/files/G-CEQ-NEPA_NHPA_Section_106_Handbook_Mar2013.pdf
https://www.energy.gov/sites/prod/files/G-CEQ-NEPA_NHPA_Section_106_Handbook_Mar2013.pdf

