
Planning Assistance to States: Overview and Updates  
7 March 2024  
Q&A Summary 

1 
 

This webinar provided an overview of the Planning 
Assistance to States (PAS) program, along with recent 
program updates for the cost-share waiver provided 
for by Section 8119 of WRDA 2022 for economically 
disadvantaged communities. Sharon Sartor (Acting 
National PAS Program Manager) presented 
background information about the PAS program along 
with details about the approval process for the Section 
8119 waiver.  

For additional information and resources: 
• Planning Community Toolbox – Partnering with the Corps Page (see PAS-specific section) 
• Planning Community Toolbox – Public Outreach & Engagement Page  
• PAS Project Partnership Agreements Templates 
• Climate and Economic Justice Screening Tool (CEJST) 

This summary of the Question/Answer session of the webinar is not a transcription; questions and 
responses have been edited and reordered for clarity.  

PAS Program Basics & Requirements 

Are PAS requests accepted on a rolling basis, or is there an annual deadline? 
Requests are accepted on a rolling basis throughout the year. 

Does receiving a Technical Assistance PAS project impact an applicant’s eligibility for a Comprehensive 
Plan PAS project later on (or vice versa)? Is there a firm distinction between the two types of 
assistance? 
A Technical Assistance PAS effort does not preclude the partner from requesting additional assistance in 
the future for a Comprehensive Plan, or vice versa.  For example, there may be instances where a future 
Technical Assistance effort may be identified in the development of a Comprehensive Plan.  

A Comprehensive Plan is described within the statute as cooperation with any State, group 
of States, non-Federal interest working with a State or group of States, local government, or regional 
coalition of governmental entities in the preparation of comprehensive plans for the development, 
utilization, and conservation of the water and related resources of drainage basins, watersheds, or 
ecosystems located within the boundaries of such State, interest, local government, or entity, including 
plans to comprehensively address water resources challenges. 

Technical Assistance is described within the statute as including provision and integration of hydrologic, 
economic, and environmental data analyses. 

MSC PAS Program Managers have valuable experience and can serve as a resource to planners with 
questions about the different assistance types. Another resource is the PAS Microsoft Teams channel, 
where PAS teams can learn from one another. 

https://planning.erdc.dren.mil/toolbox/library/FactSheets/PAS_FS_Aug2019.pdf
https://planning.erdc.dren.mil/toolbox/library/FactSheets/PAS_FS_Aug2019.pdf
https://planning.erdc.dren.mil/toolbox/library/MemosandLetters/Memo_PAS_Section8119WRDA22.pdf
https://planning.erdc.dren.mil/toolbox/processes.cfm?Id=316&Option=Partnering%20with%20the%20Corps
https://planning.erdc.dren.mil/toolbox/processes.cfm?Id=228&Option=Public%20Outreach%20and%20Engagement
https://www.usace.army.mil/Missions/Civil-Works/Project-Partnership-Agreements/templates_pas/
https://screeningtool.geoplatform.gov/
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Previously, Districts had been required to show a potential PAS project’s direct tie to the relevant 
state water resources plan if the project sponsor was not the State. Does this requirement apply to 
USACE partnerships with local municipalities, Tribes, and/or non-profit entities?  
The definition of “State” for the purposes of PAS includes Tribes and territories. For any USACE 
partnership, the project should address water resource challenges such as those identified in or in 
support of a state water plan OR other water resources management-related state planning documents 
(i.e., state hazard mitigation, preparedness, response, and recovery plans as well as plans associated 
with changing hydrologic conditions, climate change, long-term sustainability, and resilience).  

A non-profit organization (NPO) is an organization incorporated under the applicable laws of the State in 
which it operates as a nonprofit organization, exempt from paying Federal income taxes under Section 
501 of the Internal Revenue Code (26 U.S.C. 501), and whose purposes include and are directly related 
to the purpose of the proposed PAS effort. The NPO must provide a letter from the affected local 
government consenting to the provision of such technical assistance to the NPO.  

See the PAS Project Partnership Agreements website for Implementation Guidance for PAS for further 
information. 

Based on the provision that PAS projects with Tribes and specified territories receive a cost-share 
waiver under Section 1156 with 50/50 cost-sharing implemented thereafter, are Tribes and territories 
required to be cost-share partners, or can they just be a participant in a study?  
Under PAS, the Tribe or Territory would need to be the partner to receive the cost-share waiver. A cost-
share waiver was provided for Tribes and U.S. Territories, as well as economically disadvantaged 
communities (EDCs), under Section 8119 of WRDA 2022 that would eliminate the need to use the 
Section 1156 waiver. Further information about the Section 8119 fee waiver is found on the Planning 
Toolbox under Partnering with the Corps: Assistance to States, Tribes, and Communities in the PAS 
section. 

If a non-federal sponsor does not yet have match funds available, should the sponsor pursue grants 
before or after requesting PAS funding?  
Planning assistance cannot be used to offset any required state contributions to Federal grants 
programs. Likewise, sponsors cannot use any Federal grant funds as their share of a cost-sharing 
agreement, except where the legislation authorizing the Federal grant program allows such use. It is 
expected that the sponsor has their cost-share funds available at the signing of an agreement. 

What level of design can be completed under a PAS Technical Assistance project? 
PAS is a limited to planning level assistance. Conceptual designs may be provided but site-specific design 
is not appropriate under this authority. 

Appropriate Uses of PAS & Program Limitations 

Are there limits or caps on the cost of a single study?  
The intent of the PAS program is not to conduct feasibility-level type projects. That said, there are no 
strict cost limits in place, and projects typically range from $100K up to $500K total. In some cases, 
additional study needs or tasks are identified once a PAS project starts, and in those cases, it is 
appropriate to amend an agreement or sign a new agreement with the non-federal sponsor. Please feel 

https://www.usace.army.mil/Missions/Civil-Works/Project-Partnership-Agreements/templates_pas/
https://planning.erdc.dren.mil/toolbox/processes.cfm?Id=316&Option=Partnering%20with%20the%20Corps
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free to coordinate with your MSC and HQ PAS Program Manager for any studies outside of that cost 
range.  

In some Districts, Office of Counsel has taken a very narrow view of “comprehensive planning efforts,” 
and will therefore not sign off on agreements unless Districts move the projects to technical, which 
prevents non-federal sponsors the ability to contribute work in kind. Is there any advice available for 
how to better define “comprehensive” for the purposes of the PAS Program?  
Comprehensive Plans are defined above. The Office of Counsel (OC) Community of Practice has various 
efforts pending to ensure consistent legal advice, which one of these will be a training opportunity 
offered to all counsel. For any issues or concerns with OC opinions or issues, do not hesitate to engage 
your vertical team to address accordingly. 

If USACE resources are unable (or unavailable) to fully achieve a partner’s goals, can USACE work with, 
and provide funds to, another federal agency to provide assistance on projects? 
Technically yes, although this is not a frequent occurrence under the PAS program. The PAS program is 
intended to provide USACE expertise, but sometime resources are constrained or other expertise is 
needed. If a team determines there is a need to work with another federal agency, they should 
coordinate with their MSC PAS Program Manager and National PAS Program Manager to ensure that the 
correct case-by-case scenario guidance is provided and applied. Additionally, there are other 
mechanisms in place for USACE to utilize the resources of other federal agencies. For example, all 
federal agencies have an environmental justice directive, and so they are able to provide stand-in 
resources where USACE authorities might be limited. 

Has the PAS Program ever been used to model land cover and/or land use change impacts to 
watershed nutrient loading?  
The PAS Program can be used to model land cover and/or land use change impacts to watershed 
nutrient loading. A number of Districts have worked with the Engineer Research and Development 
Center (ERDC) to model nutrient loading. 

Have there been any cultural resources-related projects conducted under the PAS program? 
While there have been a few projects with small cultural resources components done under PAS, the 
majority of the work falls under flood risk management and ecosystem restoration.  

Is it appropriate to use PAS funds to initiate the approval process from the Office of Management and 
Budget (OMB) for economic surveys prior to the start of a General Investigations (GI) study?  
No, this is not an appropriate use of PAS funds. The PAS program will not be used to supplement efforts 
under other ongoing or otherwise authorized USACE programs or projects, such as feasibility studies.  

Is it possible to convert a GI study to a PAS study if the non-federal sponsor decides to move ahead on 
the project without direct federal participation?  
Yes, if the non-federal sponsor requests to terminate a GI study, they may proceed with a PAS study as 
appropriate. This should be coordinated with the appropriate vertical team.  
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Internal PAS Coordination 

Where does PAS management typically “sit” within USACE (i.e., Districts vs. MSCs, Planning vs. Project 
Management vs. Engineering & Construction)?  
While each district may be structured differently, the PAS program typically resides within Planning or 
Project Management and draws support from Engineering and other functional offices. 

Are Districts responsible for uploading funding requests into RI-TACOd (Remaining Items Technical 
Assistance and Coordination Outcomes Database), or is the MSC responsible for submitting requests? 
All districts are responsible for their PAS projects in the RI-TACO database. Each project must be input to 
RI-TACO database to include funding requests, scope of work, executed agreement, and all required 
information. Once the district has completed the project entry, they submit it to the MSC for review 
who will then submit to HQ for review and approval and release of funds. The district is responsible for 
maintaining and updating their PAS project records as well as requests for PAS Negotiations funding in 
the RI-TACO database. 

Can a District issue a response to an applicant’s Letter of Interest (LOI) if it determines that PAS is not 
a good fit for the request? 
Ideally, the non-federal partner would understand ahead of time what the PAS program can and can’t 
provide, and the request would reflect this understanding. If an applicant requests assistance beyond 
the scope and authority of PAS, it is encouraged that the district work with the applicant to identify a 
more appropriate Corps authority to address their needs. 

What funds should be used to initiate the agreement with the PAS project sponsor?  
PAS negotiations funds (also known as coordination funds) can be used to initiate an agreement with a 
non-federal partner. 

For a PAS project expected to span multiple years, are District teams expected to request and receive 
all project funding up front? In addition, are Districts expected to have all of the non-federal sponsor’s 
funds in hand before rolling out the project, even if it will be executed over multiple years?  
If a project will span multiple years, the District would lay out the scope and costs by year. Additional 
phases, as needed, can be covered by an amendment to the agreement or under a new agreement. The 
intent of the PAS program is not to have very long multi-year studies. Typically, federal funds would be 
provided per year for the work to be done within that fiscal year with a signed agreement. As such, the 
non-federal sponsor’s matching funds must be in hand prior to any expenditures. The cost-share balance 
should be maintained such that only funds that are matched and in hand should be spent. Please feel 
free to ask your MSC or the PAS Program Manager if further clarification is needed. 

Environmental Justice & PAS  

Are there ways to describe the economically disadvantaged nature of a community if the community 
does not meet the WRDA 2020 Section 160 definition? 
In order to receive the cost-share waiver provided for under Section 8119 WRDA 2022, the community 
must meet the WRDA2020 Section 160 definition.   
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Are there plans to expand the Tribes definition to include Alaskan and Native Hawaiian Organizations 
as PAS partners? 
Alaskan Native Organizations are currently eligible partners in the PAS Program. The definition of “Tribal 
Organization” is provided for under 25 U.S.C. 5304 where Alaskan Native Corporations are included 
within the definition of Indian Tribes, and as such are eligible partners in the PAS program and thereby 
eligible for consideration under the Section 8119 WRDA 2022 fee waiver. 

Native Hawaiian Organizations that are non-profit organizations may be eligible to partner with USACE, 
provided that they follow the requirements as outlined in the Implementation Requirements for Section 
22 of the Water Resources Development Act of 1974, as amended, and Non-Federal Interests. 
 
In heterogenous areas that include both economically disadvantaged communities and non-
disadvantaged communities within the considered census districts, is there a project area or 
population percentage threshold for a project to be able to count toward Justice40?  
Justice40 analysis for PAS is conducted at the HQ level using the latitude and longitude for the center 
point of the project’s study area, at this time. 

When considering eligibility for the Section 8119 fee waiver, a study area may encompass both eligible 
and non-eligible tracts under the definition of EDC provided in the IG for Section 160 of WRDA 2020. In 
the case that more than 51% of the study area is eligible as an EDC, the Section 8119 fee waiver can be 
applied. In cases where the 51% threshold is not met, but the PAS assistance would provide benefits 
specifically to eligible EDC(s), the district can prepare a description of the eligible communities and how 
the PAS effort would specifically benefit the community for consideration by the Division and HQ PAS 
Program Managers. An example may be that while 51% of the study area is not an eligible EDC(s), a large 
concentration of the population within the study area is an eligible EDC(s) that would benefit from the 
PAS assistance. 

https://usace.contentdm.oclc.org/utils/getfile/collection/p16021coll5/id/35486
https://usace.contentdm.oclc.org/utils/getfile/collection/p16021coll5/id/35486

